Trenutne izložbe

Galerija 90-60-90 / Velika dvorana Jedinstva

 

Sanja Iveković: Lijepa naša tišina

 

Otvorenje: 17.06. u 20h

Izložba ostaje otvorena: 18. –  24.06. od 16 – 20h

 

Kad upotrijebimo pojam “pravo” najčešće sama riječ budi sliku sustava koji se sastoji od zakona kojima se uređuju međuljudski odnosi i odnosi u društvu. Oni koji zakone poštuju su unutar, a oni koji ih ne poštuju su van sustava.

Ipak, svjesni smo da takva papirnata odrednica u realnom životu možda nije sasvim točna. Franz Kafka u svojoj pripovijetci “Ispred zakona” smješta glavnog lika pred vrata zakona koja su otvorena no on, radi vlastite paraliziranosti gledanja u otvoreni sustav kao u glavu Meduze, ne uspijeva ući. Filozof Giorgio Agamben u svojem Homo Saceru definira takav oblik ljudskog postojanja golim životom. Pravo i zakoni drže određene ljude isključenima iz sustava, no upravo takvim definiranjem javlja se isključujuća uključivost. Kroz isključivanje oni postaju dio sustava, definirajući sustav i njegovu moć. Na izložbi “Lijepa naša tišina” umjetnica Sanja Iveković bavi se temom ljudskih i građanskih prava, kao i temom mogućnosti građanskog prosvjeda, otpora, protesta, pa čak i revolucije. Ona to čini aproprijirajući vlastite dokumente i iskustva, koje komparira na temelju zvuka odnosno tišine.

Prvi dio video-rada Sanje Iveković “Tišina! Policija snima!” prikazuje prosvjednike kako lupaju na ogradu u Varšavskoj ulici 2010. godine. Čitav taj glasni ritmički proces ujedinjenog živog otpora ukazuje na optimizam. Optimizam se tiče ne samo konkretnog slučaja borbe za kvadrate Varšavske ulice koji su se u mutnom procesu pretvarali iz javnog dobra u privatno vlasništvo i biznis, već je optimizam vezan uz želju i povjerenje u to da se sustav može oduprijeti privatnim interesima, da se može izgraditi i ojačati. U drugom dijelu videa koji je snimljen 2018. godine dobivamo informaciju o rezultatu prosvjeda u kojima je sudjelovalo više tisuća ljudi, te je u konačnici protesta oko stotinu pedeset prosvjednika privedeno u policijske postaje. Upravo kroz tišinu snimke monumentalne javne garaže u privatnom vlasništvu u Varšavskoj ulici, koja je postala simbol ujedinjavanja u protestu, ali i neuspjeha građanskog otpora, shvaćamo da su prosvjednici, upravo kao i Kafkin lik, pred vratima zakona. Kao što kaže Mladen Dolar “Hitno stanje je pravilo zakona u svojoj čistoj formi – točnije nadvladavanje vrijednosti nad značenjem kojem slijedi suspenzija svih zakona i u tom smislu institucija koje ih predstavljaju.” Zakon je zapravo vrlo mekano tkivo koje se mijenja ovisno o tome o kakvom je izvanrednom stanju riječ.

Drugi rad predstavlja trokanalnu video-instalaciju Lijepa naša. Umjetnica za umjetnički rad aproprijira vlastiti aktivistički spot koji je imao za svrhu podići svijest o nasilju nad ženama i potrebi za prevencijom. Koalicija ženskih grupa Hrvatske uoči dana borbe protiv nasilja nad ženama zakupila je termin na javnoj televiziji za emitiranje spota. Video – spot prikazuje lijepu žensku glavu u profilu koja se okreće da bi razotkrila masnice od udaraca na drugom obrazu i po svom vizualnom sadržaju nije bio problematičan. No ono što je predstavljalo problem da bi se emitirao je bio zvuk. Prema riječima Sanje Iveković “ … dva dana prije emitiranja poslala sam redakciji HRT-a prvu verziju u kojoj se na početku čuju prvi taktovi himne „Lijepa naša“. Spot je odbijen za emitiranje pa sam poslala drugu verziju bez tona. I ova verzija je odbijena s objašnjenjem da je tišina na HRT nedozvoljena. U trećoj verziji sam stavila muziku i taj spot je emitiran 25.studenog 1998. godine.” Izlaganjem aktivističkog spota u obliku trokanalne video instalacije s istim videom, ali različitim zvukom, Sanja Iveković radi autopsiju vlastitih iskustava pokušaja otpora.

Video-radovi predstavljaju svojevrsan podsjetnik na nužnost otpora političkim obrascima moći koji interveniraju u mekani pravni sustav, pa čak i pod cijenu osvještavanja činjenice da je čin otpora uzaludan i ponižavajuć. (iz teksta Olge Majcen)

 

Izložba “Lijepa naša tišina” dio je ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 u 2018. godini na temu Tišina i uključuje dva dijela – video rad “Tišina! Policija snima!” i trokanalnu video instalaciju “Lijepa naša”.

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Zaklada “Kultura nova”