O nama

Udruga 90-60-90

Udruga 90-60-90, upisana je u registar Udruga Republike Hrvatske 2001. godine od kada aktivno sudjeluje u kulturnom životu.

Misija Udruge 90-60-90 je promicanje i razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva uključivanjem suvremene likovne scene unutar nezavisnih alternativnih kulturnih prostora namijenjenih mladima, te provođenje inovativnih edukativnih i društveno angažiranih projekata na području vizualne umjetnosti u skladu s najvišim standardima kulturne proizvodnje. Udruga je do sada organizirala preko sto umjetničkih projekata.

Najvažniji programi Udruge su Galerija 90-60-90 i Što ima u gradu?

 

Galerija 90-60-90

Galerija 90-60-90 obuhvaća niz likovnih događanja s ciljem promoviranja suvremene likovne umjetnosti u okviru alternativnih izložbenih prostora propitujući zahtjeve umjetnika i publike kao i poziciju institucije “galerije” danas. Galerija 90-60-90 smatra važnim približiti likovne sadržaje mladoj publici koja ne pripada likovnim krugovima, a organizacija izložbi u alternativnim prostorima omogućava neformalan pristup umjetničkom djelu.

Programska koncepcija galerije usmjerena je na novomedijske oblike suvremene umjetničke prakse što uključuje prostorne i zvučne instalacije, video projekcije te  interdisciplinarne i intermedijalne radove. Također, namjera je programom ponuditi prostor za kustosko istraživanje, umjetnički eksperiment i propitivanje mogućnosti izložbe i drugih oblika prezentacije umjetničkog rada.

Specifičnost djelatnosti Galerije 90-60-90 odnosi se na pripremanje i produkciju programa koji uključuju različite kulturne subjekte ispreplićući polja njihova djelovanja, te različite prezentacijske oblike i programe koje karakterizira tematska objedinjenost unutar jednog izlagačkog ciklusa ili programa. Objedinjenost temom aktualizira program u društvenom kontekstu i potiče razvoj društveno angažiranog umjetničkog stvaralaštva. U potrebi za preispitivanjem slike suvremenog svijeta, u programu se polazi od tematiziranja svakodnevnih  prezentacija stvarnosti, međusobnih odnosa i modela komunikacije te odabira  životnih strategija.

Udruga je do sad kroz galerijsku djelatnost organizirala preko 150 umjetničkih projekta.

Programi u sklopu Galerije 90-60-90 organiziraju se u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – POGON.

CV Udruge